НАВIНЫ

Кардынал Дзяржсакратар наведае Польшчу

З 31 мая па 4 чэрвеня 2014 г. кардынал Пьетра Паралін, Дзяржсакратар Яго Святасці Папы, будзе знаходзіцца з візатам у Польшчы. Падарожжа высокага ватыканскага іерарха будзе прымеркаваны да 25-годдзя аднаўлення дыпламатычных адносін паміж Апостальскай Сталіцай і гэтай краінай і пачатку фундаментальных змен ў грамадскім і дзяржаўным ладзе Польшчы. У рамках візіту пурпурат прыме ўдзел у адным з агульнапольскіх мерапрыемстваў падзякі Богу за кананізацыю св. Яна Паўла ІІ, якое пройдзе на Віланоўскіх палях пад Варшавай, выступіць перад членамі дыпламатычнага корпуса і касцёльнымі ўладамі з дакладам прысвечаным адносінам паміж Польшчай і Святым Пасадам, узначаліць Эўхарыстыю у варшаўскім архікатэдральным касцёле і ўдзеліць біскупскую сакру новаму Апостальскаму нунцыю ў Зімбабвэ кс. Марку Залеўскаму. Кардынал Дзяржсакратар, акрамя Варшавы наведае гарады Кракаў, Вадавіцы і Чэнстахова.


 

Пастырскае слова б-па Аляксандра Кашкевіча на Свята Уваскрасення Пана

Умілаваныя ў Хрысце Пану Браты і Сёстры! Дарагія Дыяцэзіяне! Як кожны год, Велі­кодныя святы напаў­няюць радасцю нашыя сэрцы. Мы ўвесь час нанова пера­жываем най­важ­нейшую праўду хрыс­­ціян­скай ве­ры: Хрыстос Уваскрос! У Яго муках, пакутах і смерці на крыжы Бог аб’явіў нам таямніцу сваёй бясконцай любові да кожнага чалавека. Моц гэтай любові мы бачым ва Уваскрасенні, калі Адзінародны Божы Сын перамагае смерць і адорвае нас паўнатой новага жыцця.

Ва ўрачыстасць Уваскрасення Пана, я жадаю ўсім Вам, дарагія Дыяцэзіяне, глыбокай веры. Няхай яе святло, дапамагае Вам адкрываць сэнс усяго, што сустракаецца на Вашым шляху, а таксама распазнаваць прысутнасць Уваскрослага Хрыста ў слове Добрай Навіны, у сакраментальнай ласцы і ў асобе іншага чалавека. Няхай Езус Хрыстус адорвае Вас сваімі шчодрымі дарамі і робіць здольнымі даваць сведчанне сваім штодзённым жыццём, дзелячыся з бліжнімі радасцю Евангелля. Няхай Найсвяцейшая Маці выпрошвае для Вас ласку вернага і адважнага імкнення за Уваскрослым Хрыстом па дарозе веры, надзеі і любові.

Жадаю ўсім бласлаў­лёных, поўных радасці і супакою, апрамененых надзеяй свят Уваскрасення Пана!


 

АЛЕКСАНДР ЛУКАШЕНКО ПОЗДРАВИЛ ХРИСТИАН БЕЛАРУСИ СО СВЕТЛЫМ ХРИСТОВЫМ ВОСКРЕСЕНИЕМ

Дорогие соотечественники!

Со Светлым Христовым Воскресением!

Пасха Христова — не просто праздник, это суть христианства. Она воплощает в себе важнейшие человеческие добродетели — милосердие, взаимопонимание и всепрощение. Воскресение Христово символизирует победу правды и высоких нравственных идеалов, придает жизни непреходящий смысл, вселяет веру в будущее.

В прекрасные дни пасхальных торжеств пробуждается все вокруг, в сердцах людей царят радость и любовь, укрепляется желание вновь и вновь творить благие дела.

Глубоко символично, что в этом году Пасху встречают одновременно последователи всех христианских Церквей. Сегодня нам, как никогда ранее, необходимы единство духа и сплоченность. Только совместными усилиями всех граждан страны мы сможем сберечь согласие и мир на родной земле.

Пусть радость Пасхального праздника наполнит каждый дом, каждую семью светом, добром и надеждой. И пусть никакие испытания не разрушат наш внутренний духовный строй и внешний миропорядок.

Крепкого вам здоровья, благополучия и весеннего настроения.

Александр Лукашенко


 

Папа ўдзеліць сакрамэнт хросту беларусцы

Падчас Пасхальнай Вігіліі, якая пачнецца ў 21.00 па беларускім часе ў ватыканскай базыліцы св. Пятра папа Францішак удзеліць сакрамэнт хросту дзесяці асобам, у тым ліку беларусцы Юліі Дземянчук. Яна нарадзілася ў Магілёве ў 1974 г., але ўжо не працягу 18 гадоў жыве ў Італіі. У інтэрв'ю Беларускай рэдакцыі Ватыканскага радыё яна падзялілася, што ў маленстве не атрымала знаёмства з верай, але заўсёды з павагай адносілася да веруючых людзей. Першым знакам да навяртання стала смерць Яна Паўла ІІ у 2005 г. “Усё пачалося ад яго. Гэта Ян Павел ІІ паставіў мяне на шлях”, - сказала яна. Гледзячы цырымонію пахавання Пантыфіка па тэлебачанні Юлія не магла стрымаць слёзаў і адчула патрэбу ў звароце да Бога. Натхненне для веры яна чэрпала з жыццёвых прыкладаў св. Францішка Асізскага і св. Кацярыны Сіенскай. Убачыўшы знакаміты абраз Езуса Міласэрнага яна яшчэ больш пераканалася ў любові Хрыста, які быў не толькі ўкрыжаваны за нас, але і выліў са свайго сэрца рэкі прабачэння і міласэрнасці. Затым былі некалькі пілігрымак у марыйныя санктуарыі, пасля чаго Юлія Дземянчук вырашыла прыняць сакрамэнт хросту.
 

Пад кіраўніцтвам пробашча адной з парафій у цэнтры Рыма яна прайшла больш чым 60 катэхетычных заняткаў. Падрыхтоўка трывала амаль 2 гады. Сёння яе кульмінацыяй стане хрост, які ўдзеліць сам Святы Айцец.

Іншыя катэхумены паходзяць з Італіі, Сенегалу, Лівана, Францыі і Вьетнаму. Самы малодшы з іх – італьянец. Ён мае 7 гадоў. А самы старэйшы – в’етнамец. Ён прыме хрост у 58 гадовым узросце. Традыцыя удзяленне хросту ў Пасхальную вігілію сягае сваімі каранямі яшчэ ў эпоху ранняга Касцёла. У першыя стагоддзі хрысціянства сакрамэнт хросту здзейсняўся толькі адзін раз у год – у Велікодную ноч.


 

Францішак у рымскім Калізеі: зло не будзе мець апошняга слова

Каля 40 тыс. чалавек з розных краін свету, у тым ліку дзеці і хворыя, прынялі ўдзел у набажэнстве Крыжовага шляху ў рымскім Калізеі ў Вялікую пятніцу 18 красавіка 2014 г. Яго ўзначаліў папа Францішак, а разважанні былі падрыхтаваны італьянскім арцыбіскупам Джанкарла Брэганціні. Яны былі прысвечаны ранам сучаснага свету: сацыяльным наступствам эканамічнага крызісу, драмам эмігрантаў, жанчын, якія сталі ахвярамі насілля, зняволеных. Напрыканцы набажэнства папа Францішак скіраваў да вернікаў некалькі словаў. “Бог памясціў на крыж Езуса увесь цяжар нашых грахоў, усе несправядлівасці здзейсненыя кожным Каінам супраць сваго брата, усю горыч здрады Юды і Пятра, усю ганарыстасць магутных, усю пыху фальшывых сяброў. Гэта быў цяжкі крыж, як ноч для пакінутых людзей, цяжкі, як смерць дарагіх асобаў, цяжкі, таму што абагульняе ўсю пачварнасць зла”, - сказаў Папа.

Тым не менш, на думку Святога Айца, гаворка ідзе пра хвалебны крыж – як світанак пасля доўгай ночы, таму што ва ўсім праяўляецца любоў Бога, большая за нашы беззаконні і здрады. “У крыжы мы бачым жахлівасць чалавека, калі ён дазваляе, каб ім кіравала зло; але бачым таксама бясконцую міласэрнасць Бога, які не адносіцца да нас згодна з нашымі грахамі, але паводле сваёй міласэрнасці. Перад абліччам крыжа Езуса, мы бачым настолькі блізка, што з’яўляемся вечна любімымі, што можам дакрануцца да гэтай любові рукамі; перад абліччам крыжа адчуваем сябе “дзецьмі”, а не “рэчамі” ці аб’ектамі”, - сказаў Папа.

Францішак адзначыў, што “зло не будзе мець апошняга слова, але любоў, міласэрнасць, прабачэнне”. Ён заклікаў памятаць пра хворых і усіх людзей пакінутых пад цяжар крыжа, каб у выпрабаваннях знайшлі сілу для надзеі ўваскрасення і любові Божай.

Тэксты разважанняў Крыжовага шляху былі перакладзена на 7 моваў, а чытала іх, акрамя супрацоўнікаў Ватыканскага радыё, італьянская актрыса Вірна Лізі. Традыцыя правядзення гэтага набажэнства ў рымскім Калізеі мае ужо амаль 40-гадовую гісторыю. Яна была закладзена папам Паўлам VI і з таго часу колькасць вернікаў, якія прымаюць у ім удзел павялічылася ў тры разы. У сувязі з гэтым, каля Калізея і на бліжэйшых вуліцах устанаўліваюцца спецыяльныя экраны, на якія вядзецца тэлетрансляцыя набажэнства.